Jag bor i Malmö, men föddes en gång i tiden i Karlskrona. Hade det funnits en stad i Malmös storlek ännu längre söderut hade jag bott där i stället. Allt för att slippa kyla och snö. Varför kunde inte Malmö legat vid Medelhavet...vi har i och för sig en strand mitt i stan, Ribban, men det är ju inte riktigt samma sak...eller ens i närheten.


En stor fördel med stadens läge är dess närhet till Danmark. Det tar bara en knapp halvtimme med bil eller tåg att ta sig över bron till Köpenhamn.

Att måla är bara en hobby, min favorithobby. En annan stor hobby jag har är styrketräning. Kanske är dessa en märklig kombination. En del personer har antytt det genom åren. Jag har styrketränat längre tid än jag målat och de jag tränade med förr trodde mig inte då jag nämnde att jag börjat måla.


Något som kanske också ter sig märkligt är min "strategi" då jag målar. Det är verkligen inte tyst runt mig då det sker. Jag spelar hög musik och oftast snabb sådan. Favoritgruppen heter Rammstein. Den höga ljudnivån och det snabba tempot i musiken hjälper mig att måla. Ljudnivån underlättar koncentrationen och omgivande störande moment, som t ex telefonen, kopplar jag bort. Tempot hjälper mig hålla hastigheten på penseln...att måla ytor där färgen går från en nyans till en annan kräver många penseldrag fram och tillbaka. Naturligtvis blir folk irriterade när jag inte svarar i telefonen. Jag antar att mina grannar har en del synpunkter på ljudnivån också. Hittills har de inte bankat i väggen, tror jag.

 

Sökandet efter motiv är ständigt. Jag bannar mig då jag ser något av intresse och digitalkameran inte finns i handen. Min flickvän Lotta har liknat mitt beteende, då jag har kameran med mig på våra utflykter i skogen och på landsbygden, som en hund som måste stanna var tionde meter för att kissa. Jag stannar ganska ofta med andra ord. Förutom bilder jag tagit själv bidrar kollegor med foton från sina fotoalbum. Jag får en del motiv via e-mail också, från konstnärsbekanta. Valet av motivet för en tavla är inte självklart, det måste innebära en ny utmaning. Med tiden har jag lärt mig vad jag klarar av och vad som kan bli bra som tavla. Ibland blir det dock inte så, en viss kassering förekommer. Som de flesta andra konstnärer, om jag nu får kalla mig för det, är jag i princip aldrig nöjd med en tavla. Det finns alltid någon detalj som kunde ha gjorts annorlunda. Det händer, förvisso, att jag får den där speciella känslan i kroppen då jag känner att det blivit rätt. En egendomlig känsla att beskriva och den kommer långt ifrån varje gång.

Min första tavla, målad 1995. Jag gav den till min farmor. Av någon anledning hittade hon aldrig plats för den på någon vägg. Tavlan lades i en garderob och såg aldrig dagens ljus igen...


J
ag är ganska enkelspårig vad det gäller den konst jag tycker om själv. Konstverk som kräver att jag som betraktare skall tolka vad det föreställer ogillar jag, som regel. Men, smaken är olika. Vissa kritiker har sagt till mig; "Vad du försöker göra är kopiera foton, man kan ju lika gärna sätta upp ett förstorat foto". De har rätt. Jag kommer antagligen aldrig att nå dit, men om tavlan nästan ser ut som originalfotot har jag, i mina ögon, lyckats. Där ligger utmaningen för mig. Det är mitt sätt att måla och vad vissa kritiska röster tycker om det är av underordnad betydelse. Jag målar inte för andra, bara för att tjäna lite pengar. Jag målar för att jag verkligen njuter av det.


Jämförelse mellan original och resultat:

Vykort, 17x11 cm

 

35x27 cm

 

Vykort, 17x11 cm

 

35x27 cm

 

Fotografi, 10x15 cm

 

10x15 cm

 

En del personer har föreslagit att jag ska måla större tavlor. Jag gör en del sådana ibland, men aldrig större än ca 60x50 cm. Stora tavlor kräver andra penslar, mer färg och framförallt mer plats. Jag sitter i en hörna i ett rum hemma och den hörnan är i minsta laget. Det tar väldigt lång tid för mig att måla stora tavlor och att hitta motiv som håller mitt intresse uppe så länge är väldigt svårt. Det är egentligen det som är den största anledningen. Tröttnar jag blir aldrig tavlan färdig och jag bannar mig för att värdefull tid slösats bort. Tiden är begränsad tyvärr.

I princip samtliga tavlor du ser här är målade på pernå. Jag har målat på duk också, men pernå erbjuder en jämnare yta, perfekt för att måla detaljer. Fabrikaten av färger varierar med allt ifrån vanliga studiofärger till de mest professionella fabrikaten. Vissa nyanser går inte att få fram med studiofärger och deras syntetiska pigment. Kvaliteten på penslarna varierar också, om än i mindre omfattning. Som regel använder jag mindre och medelstora penslar av hög kvalitet. Jag provar gärna nya fabrikat då jag hittar sådana. Penslar går det åt många.

Jag sålde min första tavla år 2000. Dessförinnan gav jag bort dem. Jag kände, och gör så fortfarande, det svårt att sätta ett pris. Det har blivit lite lättare med åren. Svårigheten består dock, då det är personer jag känner som vill köpa något. Målar man inte själv är det kanske inte så lätt att veta hur mycket tid det ligger bakom. Den första tavlan jag sålde via hemsidan köptes av en person i USA. Det kändes helt otroligt att någon vilt främmande person i ett annat land ville köpa något jag skapat. Sedan dess har fler tavlor sålts till USA och faktum är att idag säljer jag i princip lika mycket utomlands som hemma. Förutom i Sverige och USA kan man idag hitta mina tavlor i Finland, Norge, Japan och Indien.

Jag får en del märkliga förslag emellanåt via mail. Det kan röra sig om personer som vill ha och frågar efter både det ena och det andra. Inbjudningar till olika konstsiter får jag också, men de tackar jag som regel nej till om det kostar pengar att vara med. Ibland dimper det ner mail jag först tolkat som påhitt, men de har visat sig vara seriösa. Så var det t ex då en agent i USA hörde av sig för några år sedan. Det var ett konkret förslag visade det sig och idag har jag tecknat avtal med dem (Cannonball Fine Art). 2004 tecknade jag ett liknande avtal med en annan agent, SPIRAL, i Frankrike. Båda agenterna äger rättigheterna till en del tavlor, vad gäller eventuell framtida reproduktion eller användande av mina motiv i olika sammanhang, t ex reklam.

Förutom hemsidan har jag också haft en del utställningar "i verkligheten". Det är en märklig känsla att ha det. Det ger er känsla av att jag är konstnär på riktigt. Jag brukar oftast hålla mig i bakgrunden, då det känns lite pinsamt att höra folk diskutera mig och mina tavlor. Att ha en utställning på ett riktigt galleri kommer antagligen aldrig att bli aktuellt. Jag inbillar mig att det jag målar är för "normalt" och inte speciellt nytt eller sensationellt. Jag är ju dessutom självlärd och saknar all form av konstutbildning. Att ställa ut i ett galleri är inget jag eftersträvar heller. De utställningar jag haft har blivit av för att jag blivit tillfrågad eller för att en tillfällighet dykt upp. En sak är dock säker - att jag kommer att ställa ut under den årliga Konstrundan i Skåne kommer jag att fortsätta göra. Utställningen pågår i fyra dagar och mycket folk åker runt och tittar på konst. En del köper också, vilket alltid är trevligt. Jag gick år 2007 med i Skurupsbygdens Konst- och Hantverksförening. I och med det så har jag möjlighet att ställa ut lite oftare. Föreningen hyr en lokal vid Svaneholms Slott; Mästers galleri:

Om du orkat läsa ändå ner hit är jag djupt imponerad, men också väldigt tacksam. Om du finner någon tavla speciellt intressant så kontakta mig gärna;

info @ artbywinberg.com


Priserna som anges kan alltid diskuteras. Vill du köpa mer än en tavla lovar jag viss rabatt också. Står det "Ej till salu" så är det så också. Jag har en del favoriter som jag inte vill sälja. Jag har dock med dem här för att visa dem. Hemsidans primära syfte är inte att jag ska sälja tavlor, det är att visa dem. Alla kan ju inte komma hem till mig och titta.

 

Jag hoppas du gillar vad du hittar här och titta gärna förbi igen!

 

Me, 2009